Vejce na hniličku nebo natvrdo? Zdravá jsou vždy

Vejce od všelijakých druhů ptáků byla součástí lidské potravy již od pravěku. Sbírali a konzumovali je jak první sběrači, tak i lovci a prvních zemědělci. Slepice byly později domestikovány nejspíše v oblastech Indie a jihovýchodní Asie. A ještě o něco později, asi tak tisíc pět set let před naším letopočtem, se tyto domestikované slepice dostaly do Sumeru a Egypta. Osm set let před naším letopočtem se slepice rozšiřují do Řecka.

vajíčka


Příprava vajec


Vejce se upravují na mnoho rozličných způsobů. Mezi nejznámější přípravy vajec potom patří:

o   vejce vařená naměkko

o   vejce vařená nahniličku

o   vejce vařená natvrdo

o   ztracená vejce

o   vejce do skla

o   smažená vejce

o   volská oka z vajec

o   vaječná omeleta

vejce


Význam pro naše zdraví


Vejce je biologický https://www.eldo-cl.cz/produkt-pro-nase-zdravi, neboť obsahuje všechny důležité výživné látky, které jsou nutné pro vývoj nového organismu. Vejce byla, jsou a vždy budou důležitou součástí lidské výživy. Vejce obsahují:

o   vysoké procento plnohodnotných bílkovin

o   všechny aminokyseliny nezbytné pro lidský organismus

o   tuky

o   vitamíny

o   minerální látky

Mimo přímé spotřeby se vejce využívají jako surovina v potravinářství. Vejce se přidávají:

o   do trvanlivého pečiva

o   do těstovin

o   do masných výrobků

snídaně


Vejce pro děti


Vaječný žloutek je bohatým zdrojem živin. Z tohoto důvodu se využívá při podávání příkrmů u malých dětí, a to již v době od čtvrtého do šestého měsíce.


Zkuste prvorepublikový recept z vajec: Smažená vejce v těstíčku


o   Do hrnce se nalije na dva prsty vysoko vody, která se osolí a dá se vařit.

o   Když se začne vařit, roztlučeme do ní opatrně vejce, aby zůstala co nejvíce vcelku.

o   Po uvaření vejce vyjmeme dírkovanou naběračkou.

o   Vejce obalujeme do hustého těstíčka, které si uděláme z piva, mléka a mouky.

o   Obalené vejce se dá smažit.

o   Podává se ke špenátu.

Vejce na hniličku nebo natvrdo? Zdravá jsou vždy
Ohodnoťte příspěvek